ZLATA RIBICA (Carrasius auratus)

  • RAZRED: Actinopterygii
  • RED: Cypriniformes
  • DRUŽINA: Cyprinidae
  • ROD: Carrasius in Cyprinus
  • VRSTA: Carrasius auratus

Zlata ribica izvira iz Kitajske. Njihove prednice so rjavo in olivno obarvane in jih še danes lahko najdemo v stoječih ali počasno tekočih vodah na jugu Kitajske. Rade se gibljejo v jatah in brskajo po dnu. So vsejede: jedo rastline, žuželke, majhne rakce, zooplankton. V naravi živijo nekaj let. V tem času lahko zrastejo mnogo večje, kot smo jih navajeni v akvarijih, in tehtajo celo do 5 kg. Običajno tehtajo do 3 kg in dosežejo 40 cm. Spolno zrelost dosežejo pri dveh letih, drstijo pa se spomladi do avgusta. Samica sprosti do 1000 iker, iz katerih se v treh do petih dneh izvali zarod.

Zelo dolgo nazaj so jih na Kitajskem poleg različnih krapov gojili v zunanjih ribnikih za hrano. Ko so se pojavile mutacije v barvi in so se iz rjavih tonov razvili zlato oranžni primerki, so jih začeli gojiti za okras. Najprej so zlate ribice imele na svojih posestih le cesarske družine, saj je bila rumena barva dinastije. Kasneje so jih lahko imeli tudi navadni ljudje in riba je kmalu pripotovala na Japonsko ter kasneje še v Evropo kot okrasna žival.

Zlate ribice pogosto naselijo v majhne okrogle posode, ki so za ribo povsem neprimerne, še posebej zaradi velikosti, saj lahko riba zraste veliko večja, kot si ljudje predstavljajo. Zato se za zlate ribice svetuje 200-litrski akvarij (velik je lahko tudi 60 x 30 x 30 cm) ali pa en meter globok ribnik.

Zlate ribice živijo v jatah, zato se priporoča nakup več rib, odsvetuje pa se kombiniranje več variant (različic). Zaradi svoje neagresivne in mirne narave so lahko skupaj tudi ribe različnih velikosti.

V akvariju jim ustreza precej gosta zaraščenost, a vseeno potrebujejo nekaj odprtega prostora. Rade brskajo, zato tla posujemo z neostrim peskom. Vsak akvarij mora imeti tudi filtracijski sistem. Idealna voda je srednje trda, pH 6,5–8,5. Njena temperatura je lahko med 4 in 20 °C.

Hranimo jih s hrano za zlate ribice iz trgovine za živali, občasno pa je priporočljivo dodati črve (Tubifex tubifex) ali manjše ličinke. V ribniku si zlate ribice same poiščejo hrano.