PASJEGLAVI UDAV (Corallus caninus)

 • Razred: Reptilia
 • Red: Squamata
 • Družina: Boidae
 • Rod: Corallus
 • Vrsta: Corallus caninus
 • Ogroženost po IUCN: najmanj ogrožena vrsta

Živijo v deževnih gozdovih severne Amerike do 1000 m nadmorske višine. So nestrupena, predvsem nočno aktivna drevesna vrsta udava.

 

Mladiči se skotijo rjavordeče barve, v obdobju enega leta pa spremenijo barvo v zeleno. So svetlejše zelene barve z belimi poševnimi vzorci. Trebuh imajo bledo rumene barve, prav tako spodnjo stran glave.

 

Ta vrsta je zelo počasna, precej agresivna in večino svojega življenja preživi na drevesih. Zelo redko se spusti na tla. Poznani so po značilni legi na veji – telo elegantno navijejo na vejo in v sredo klobčiča položijo glavo.

Pasjeglavi udav v značilni legi na veji
Pasjeglavi udav v značilni legi na veji

 

 

 

 

 

 

 

 

Paritveno obdobje traja od aprila do julija.

Predhodniki udomačenih pasjeglavih udavov izhajajo iz severne Amerike. Žal je veliko primerkov še vedno odvzetih iz narave. Ti v ujetništvu pogosto poginejo zaradi neprimernih razmer in stresa. Teraristom so všeč predvsem zaradi zelene obarvanosti in značilne lege na veji v terariju.

 

So ovoviviparna vrsta – mladiči se iz jajc izležejo že v materinem telesu. Samica izleže žive mladiče in daje vtis navidezne živorodnosti. Glavo imajo značilno hruškaste oblike, imajo majhne oči, šarenica je rumeno obarvana. Na glavi imajo zelo izražene jamice ali termoreceptorje na obeh čeljustih. Zobje ob vhodu v ustno votlino so precej veliki in lahko spominjajo na strupnike. Med nestrupenimi kačami imajo največje zobe. Pasjeglavi udavi imajo zaradi izbočenosti hrbtenice v prečnem prerezu telo bolj trikotne oblike. Imajo dolg rep, za oprijemanje vej.

                                                     

 

 

 

 

 

 

                                                     Dolg rep je pomemben pri pasjeglavem udavu za oprijemanje vej

 • Dolžina telesa: 1,8 m
 • Spolna zrelost: 4 leta
 • Čas brejosti: 6–7 mesecev
 • Število mladičev na leglo: 10–16
 • Število legel: vsako drugo leto
 • Dolžina in teža izvaljenih mladičev: 35–50 cm (20–50 g)
 • Pričakovana življenjska doba: v ujetništvu do 15 let

 

Odrasel par pasjeglavih udavov

Ta vrsta je precej agresivna in podvržena stresu, zato ni najbolj primerna za rokovanje.

Primeren je pokončen terarij, velik vsaj 70 x 70 x 100 cm. V terarij namestimo veliko vej, ki jih moramo pritrditi. Zaželeno je, da posodo z vodo namestimo na vejo ali steno. Terarij škropimo z vodo, ker pasjeglavi udav večinoma pije/zauživa kapljice vode z listov rastlin in vej. Občasno pijejo tudi iz posodice. Za ogrevanje je primerna grelna žarnica, ki mora biti izven terarija ali pa v terariju, kjer je ustrezno zaščitena. Potrebujejo 65–75-odstotno vlažnost zraka, kar zagotovimo z rednim škropljenjem terarija z vodo (na roko ali z avtomatskim škropilnikom). Zaradi previsoke vlažnosti imajo lahko težave z obolenjem dihal.

 

Dnevna temperatura terarija

25–30 °C

Nočna temperatura terarija

20°C

V naravi se v glavnem prehranjujejo s ptiči, žabami in kuščarji, v ujetništvu pa jih hranimo pretežno z glodavci, kot so miši in podgane. Pasjeglavi udavi radi regurgitirajo, če zaužijejo prevelik plen. Priporočeno je, da odrasle udave hranimo vsake 3 tedne s primernim manjšim plenom.

 

Videz zdrave živali

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.