PANTERJEV KAMELON

 • Razred: Reptilia
 • Red: Squamata
 • Družina: Chamaeleonidae
 • Rod: Frucifer
 • Vrsta: Frucifer pardalis
 • Ogroženost po IUCN: najmanj ogrožena vrsta

Panterjev kameleon naseljuje obalna področja severnega, vzhodnega in centralnega dela otoka Madagaskar. Najdemo ga tudi na bližnjih otokih Nosy Be, Nosy Boraha itd. Barvne različice so posledica njihove habitatske ločenosti. Človek ga je naselil tudi na Reunion in Mauritius.

Panterjev kameleon
Panterjev kameleon

 

 

 

 

 

 

 

 

Naseljuje nižje ležeče predele do višine okoli 1000 m. Najdemo ga na robovih gozdov, v grmičevju ob poteh, na posameznih drevesih na jasah pa tudi v gostejših sestavih gozda v najvišjih krošnjah. Je dobro prilagodljiv in naseljuje degradirane gozdove, plantaže, parke, vrtove. Je dnevno aktivna žival. Za habitat sta značilna hladnejša in toplejša doba. Hladnejša traja od marca do oktobra. Temperature se gibljejo med 18 in 25 oC, padavin je malo. V tem obdobju so manj aktivni, imajo manjši apetit in so manj živahnih barv. Toplejši del leta traja od novembra do februarja. Temperature redno presegajo 30 oC, padavin je veliko. V tem času so kameleoni živahnejši, bolj teritorialni in se razmnožujejo. Takrat samci tolerirajo prisotnost samic, jim dvorijo in se z njimi parijo. Samica izkazuje naklonjenost samcu s temnejšo barvo. Jajca odloži v vlažno zemljo. Zanje ne skrbi in mladiči so ob izvalitvi samostojni. Spolno dozorijo po enem letu.

Izrazitost obarvanja sporoča razpoloženje živali, njeno fizično stanje, pogojeno je tudi s temperaturo okolice (v hladnejšem okolju so kameleoni temnejši, v toplejšem pa svetlejši). Vzorec in pestrost barv posamezne živali sta odvisna od genetike in lokalitete živali, kar nam je lahko v pomoč pri natančnejšem določanju izvora živali ali njenih prednikov.

Par panterjevih kameleonov pri dvorjenju

Obrok sestoji iz raznih žuželk, manjših plazilcev, ptičjih goličev in glodavcev ter zelenja.

Kadar jim preti nevarnost, otrpnejo in se barvno zlijejo z okolico, da so neopazni. Kadar se neposredno srečajo s sovražnikom, se napihujejo, pihajo in grizejo.

 

Panterjev kameleon je zaradi svoje nenavadne oblike in barve že od nekdaj buril domišljijo ljudi, ki so živeli ob njem. Nekateri so ga imeli za hudiča in so ga pobijali, za druge je bil sveta žival. V sodobnem času je postal ena najbolj priljubljenih vrst terarijskih živali in ena najpogosteje izvoženih živali z Madagaskarja. Danes jih uspešno razmnožujemo v ujetništvu, kar ščiti prostoživeče populacije.

Je drevesna vrsta. Ima oprijemalen rep, prsti na nogah so zaraščeni v dve ločeni ploskvi, ki mu omogočata prijem na valjastih površinah (vejah). Telo je lateralno sploščeno in spominja na list rastlin. Noge so postavljene lateralno. Glava je podolgovata, čelada ni izrazita.

Oči so postavljene lateralno, a dovolj izbočene, da mu omogočajo dobro orientacijo in preživetje. Kompleksno mišičevje okoli zrkla mu omogoča neodvisno vrtenje posameznega očesa, s katerim lahko pokrije kot 180o. Veke so zraščene, le na sredini očesa oblikujejo majhno odprtino, ki jo lahko zaprejo. Mrežnica ima veliko število čepkov, ki so odgovorni za barvni vid. Imajo terakromatični tip očesa.

Levo oko mladega samca
 • Telesna teža: samci 140–180 g, samice 60–100 g
 • Dolžina telesa: samci do 50 cm, samice do 35 cm
 • Spolna zrelost: 6–12 mesecev
 • Čas brejosti: 3–6 tednov
 • Število jajc na leglo: 20–30
 • Število legel: 2–3
 • Čas inkubacije jajc: 6–12 mesecev
 • Teža izvaljenih mladičev: 0,25–0,5 g
 • Pričakovana življenjska doba: v naravi do 3 leta, v ujetništvu 5–8 let.

Spolni dimorfizem je izrazit.

Samec je večji, izrazitejših barv, ima vidni hemipenis na bazi repa, prisotni so rožički.

Samica je manjša, rjave do oranžne zemeljske barve, nima rožičkov.

Pri mladičih spol težko določimo.

Mladič panterjevega kameleona

Panterjev kameleon je tropska žival. Nastanitev mora posnemati naravne življenjske razmere. Ločimo dva tipa nastanitve: estetsko in funkcionalno.

Minimalna zakonsko predpisana velikost se izračuna glede na dolžino kameleona, ki jo pomnožimo s koeficienti 4 x 2,5 x 4 cm. Primeren terarij ima drsna vrata, mrežast pokrov in zračnike na robovih. Notranjost estetskega terarija opremimo z živimi, nestrupenimi rastlinami, ki kameleonu zagotovijo občutek varnosti, občasno pa tudi vir hrane. Kot substrat je najprimernejša kokosova šota.

Funkcionalna nastanitev je primerna za večje, prostorsko omejene reje in karanteno. Prostor mora vsebovati plezala, tla so lahko pokrita s časopisom in krpami. Kameleoni se na tleh ne zadržujejo, zato razen pri brejih samicah substrat ni pomemben.

Primerna so tudi samostojna sobna drevesa, a le tedaj, če lahko kameleona nadziramo.

Dnevna temperatura terarija

25–35 oC

Temperatura vroče točke

45 oC

Kameleonu moramo skozi vse leto zagotoviti tropsko klimo. Najprimernejši vir ogrevanja in osvetlitve so žarnice, ki nudijo kombinacijo UVA- in UVB-žarkov, poleti pa je priporočljivo kameleona občasno izpostaviti tudi naravni svetlobi sonca. Svetila morajo biti nameščena na vrhu in izven terarija.

Kameleoni ne pijejo stoječe vode. Dnevno oskrbo s svežo vodo jim nudimo s slapovi, 3-krat dnevnim ročnim pršenjem, infuzijskim sistemom ali avtomatskim pršenjem.

Odrasle kameleone v ujetništvu hranimo 2–3-krat tedensko, mladiče in breje samice vsak dan. Obrok sestoji iz čričkov, kobilic, ščurkov. Mokarjev, zoofobov in voščenih vešč ne priporočamo zaradi velike vsebnosti maščob, proteinov in trdega eksoskeleta, zato te žuželke niso primeren osnovni vir prehrane. Radi jedo tudi leteč plen, razne metulje, vešče, muhe. Hrana mora biti sveža, nahranjena in zdrava. Veterinarski nadzor nad hrano, namenjeno prehrani plazilcev, je zelo pomemben segment za njihovo zdravje. Pomembna je sestava obroka, s katero se hranijo insekti.

Vitaminsko-mineralne mešanice jim nudimo v vodi za pitje, neposredno s kapalko v usta ali pa jih posujemo po insektih tik pred hranjenjem.

Panterjev kameleon občasno zaužije tudi rastlinsko hrano, zato je pomembno, da ima v terariju le nestrupene rastline. Primerne so npr. benjamin (Ficus benjamina), navadna monstera (Monstera deliciosa), mavrina (Scindapsus sp.) idr. Ponudimo jim lahko tudi liste regrata, trpotca, hibiskusa itn. Nekateri kameleoni jedo celo cvetove bučk in hibiskusa.

Hrana živalskega izvora

črički, kobilice, ščurki, mokarji, zoofobi, voščene vešče

Hrana rastlinskega izvora

benjamin (Ficus benjamina), navadna monstera (Monstera deliciosa), mavrina (Scindapsus sp.), regrat (Taraxum officinale), trpotec (Plantago sp.), hibiskus (Hibiskus sp.), bučke