LEOPARDJA ŽELVA (Stigmochelys pardalis)

 • Razred: Reptilia
 • Red: Testudines
 • Družina: Testudinidae
 • Rod: Stigmochelys
 • Vrsta: Stigmochelys pardalis
 • Podvrsti: Stigmochelys pardalis pardalis                 

                            Stigmochelys pardalis babcocki

 • Ogroženost po IUCN: najmanj ogrožena vrsta

Leopardja želva ima raznolik življenjski prostor. Naseljuje etiopsko višavje in somalsko puščavo, cel vzhodni del afriškega kontinenta do skrajnega juga Južnoafriške republike. Na zahodu njen obseg omejujejo tropski deževni gozdovi Konga, na vzhodu pa Indijski ocean. Zaradi velike geografske razširjenosti prihaja do razlik v habitatih in adaptacijah. Populacije leopardje želve najdemo v savanah, polpuščavah, na visokih planotah in tudi v že skoraj sredozemskem podnebju južne Afrike. Vlažnejših habitatov se izogiba.

Ločimo dve podvrsti leopardje želve: Stigmochelys pardalis pardalis in Stigmochelys pardalis babcocki. Razlikujeta se po razširjenosti in nekaterih anatomskih značilnostih. S. p. pardalis naseljuje skrajni jug področja razširjenosti, S. p. babcocki pa centralni in severni del. Poleg geografske razširjenosti je pri določevanju podvrste najbolj zanesljiv način ločevanja obarvanost oklepa mladičev. S. p. pardalis ima na hrbtnih ploščah dve črni piki, medtem ko ima S. p. babcocki le eno. S starostjo pa oklep obeh potemni in dobi nepravilen vzorec. Zelo stari osebki so pogosto enotne temno rjave barve. Populacije iz sušnejših predelov so običajno svetlejše kot tiste iz vlažnejših.

Vrsta je dnevno aktivna, ob visokih temperaturah le zjutraj in zvečer. V času suše miruje. Kot skrivališče uporablja šope posušenega rastlinja ali brloge drugih živali. Prehrana je rastlinska, predstavljajo jo razna zelišča (npr. Hermannia quartiniana, Tribulus terrestris), trave (npr. Eragrostis lemanniana), sočnice (npr. Portulacaria afra, Crassula sp.). Občasno zaužije tudi iztrebke in kosti.

Samec leopardje želve

V času parjenja se samci borijo za samice. Med dvorjenjem so zelo nežni, samec redko grize samico, večinoma ji le sledi in jo obkroža. Med parjenjem samec proizvaja zvoke, podobne globokemu izdihu. Samica v naravi jajca izleže v začetku toplejšega obdobja, ki traja, odvisno od geografske širine, od maja do junija ali od oktobra do novembra. Zarodki v jajcih, ki so izležena v hladnejšem obdobju, lahko vstopijo v fazo mirovanja. Izvaljeni mladiči lahko v zemlji počakajo, dokler je ne omehča dež in se lahko izkopljejo. Mladiči imajo mehek oklep in prva leta rastejo počasi. Teža se jim podvoji na 2–3 leta.

 

Rodovno ime leopardje želve izvira iz grških besed sigma (pika) in chelone (želva). Pardalis je latinski pridevnik iz besede pardus, kar pomeni leopard, in se navezuje na vzorec želvjega oklepa.

Oklep leopardje želve je izrazito kupolast, dorzalne plošče so pogosto rahlo izbočene. Robnih plošč je 10–12. Piramidast oklep se pojavlja tudi pri želvah v naravi. Luske glave so sive, proti vratu pa prehajajo v rumeno. Noge imajo 5 močnih zraščenih prstov s kratkimi kremplji. Luske nog so močne in debele. Rep je prekrit z roženo konico brez trna.

 • Telesna teža: do 13 kg (centralna in vzhodna Afrika), do 40 kg (skrajni sever in skrajni jug področja razširjenosti)
 • Dolžina telesa: do 450 mm (centralna in vzhodna Afrika), do 700 mm (skrajni sever in skrajni jug področja razširjenosti)
 • Spolna zrelost: približno 10 let (dolžina 25 cm)
 • Število jajc na leglo: 6–15 (velikost 41–46 mm)
 • Število legel: 3–7
 • Čas inkubacije jajc: 90–400 dni
 • Teža izvaljenih mladičev: 30 g
 • Pričakovana življenjska doba: do 100 let

Samci: manjša velikost, podolgovat oklep, konkaven trebušni del oklepa, dolg rep.

Samice: večja velikost, okrogel oklep, raven trebušni del oklepa, kratek rep.

Leopardja želva potrebuje za primerno namestitev v ujetništvu zunanji in notranji prostor. Njegovo velikost določa minimalni standard, ki je zakonsko predpisan (Uradni list RS, št. 90/01 z dne 15. 11. 2001). Velikost ograde izračunamo tako, da dolžino želve pomnožimo s koeficientom 8. Širina terarija mora biti enaka polovici njegove dolžine. Za vsako dodatno žival je treba površino povečati za 10 odstotkov, od pete živali naprej pa za 20 odstotkov. Za želvo, dolgo 30 cm, je primerna velikost bivališča 240 x 120 cm. Leopardje želve lahko gojimo v skupini (en samec in več samic). Samci se med sabo spopadajo.

V toplem obdobju jih nastanimo v zunanji ogradi. Nudimo jim prostor za hojo in sončenje, napajališče, zatočišče, kamor se lahko umaknejo v času počitka. Aktivne so skozi vse leto, zato jih v hladnem obdobju preselimo v notranji ogrevan prostor.

Priporočena temperatura v notranjem prostoru je 25–30 oC. Ponudimo jim vročo točko z dodatnim ogrevanjem, kjer temperatura doseže do 45 oC. Nočna temperatura lahko pade na sobno temperaturo. Kot substrat uporabimo pesek, sekance, šoto, vrtno prst, slamo. Pomembna je UVB-osvetlitev. Najprimernejše so kombinirane UVA- in UVB-žarnice s svetlobnim spektrom 290–400 nm. Za sintezo vitamina D3 je odgovoren spekter med 290 in 305 nm. Stopnja obsevanja z UVB-žarki se meri v mikrovatih na kvadratni centimeter (μW/cm2). Večina komercialnih žarnic, namenjenih puščavskim plazilcem, ima za polovico manjšo stopnjo obsevanja kot sonce opoldne (100–150 μW/cm2). Take žarnice so zaradi nizke intenzitete lahko prižgane cel dan, ob večjih vrednostih pa je treba čas obsevanja omejiti. Potrebujejo 12 ur osvetlitve na dan. Razdalja med živaljo in grelnim telesom je pomembna, saj lahko drugače pride do opeklin.

 

Temperatura notranjega prostora

25–30 oC

Temperatura vroče točke

45 oC

Minimalna temperatura zunanjega prostora

15 oC

Leopardja želva je rastlinojed. Zdrav obrok sestoji iz trav, zelišč, dišavnic (70 %), zelenjave (27 %) ter vitaminov in mineralov (3 %). Poleti želvi ponudimo pašo v zunanji ogradi. Dodamo ji tudi seno. Želve, gojene v notranjih prostorih, lahko hranimo s sveže narezano travo. Pomembno je, da je obrok čim bolj raznolik. Dodajamo lahko tudi razne vrste zelenjave (buče, kumare, papriko, radič ipd.). Sadje in solata v prehrani nista priporočljiva. Seznam primernih rastlin je enak kot pri poglavju o afriški ostrogasti želvi.