JEMENSKI KAMELEON

 • Razred: Reptilia
 • Red: Squamata
 • Družina: Chamaeleonidae
 • Rod: Chamaeleo
 • Vrsta: Chamaeleo calyptratus
 • Ogroženost po IUCN: najmanj ogrožena vrsta

Domovina jemenskega kameleona je jugozahodni del arabskega polotoka od province Asir v Savdski Arabiji do Adena v Jemnu. Človek ga je naselil tudi na nekatere otoke na Havajih in na Florido.

Naseljuje obalno gorovje, ki doseže čez 2000 m. Njegov življenjski prostor predstavljajo vadiji (presušene rečne doline), planote z veliko drevesi in kulturna krajina. Pri nizkih temperaturah se pogosto spusti na tla, skrije se v skalne razpoke, kjer lahko tudi prenoči. Podnebje je tam tropsko do subtropsko z dvema deževnima dobama, ki trajata od februarja do aprila in od avgusta do oktobra. Temperatura oktobra do aprila znaša okoli 28 oC, od maja do septembra pa 30 oC. Zaradi nadmorske višine nočne temperature pogosto padejo tudi pod 10 oC. Jemenski kameleoni so dnevno aktivne živali.

So samotarji. Izven obdobja parjenja se borijo za teritorij in hrano. V času ugodnih življenjskih razmer nastopi obdobje razmnoževanja in postanejo teritorialni. Parjenje poteka od septembra do oktobra. Ciklus pri samici traja 15 dni. Ponovno se parijo po 60 dneh. Samica izkazuje pripravljenost za parjenje s spremembo barve. Oplojena samica spremeni barvo v temno zeleno do rjavo.

Prehrana v naravi: razne leteče in neleteče žuželke, pajki, polži, manjši plazilci, ptiči in glodavci. Hranijo se tudi z listi dreves, grmov, tudi s travo.

Varovalna barva ga ščiti pred plenilci. V primeru nevarnosti miruje, brani se tudi z ugrizom in pihanjem. V času stresa potemni.

Jemenski kameleon
Jemenski kameleon

Jemenski kameleon nastopa v nekaterih ljudskih zgodbah in legendah Arabije. Nekatere opisujejo, da je strupen, druge, da naj bi človek, ki vrže kameleona v ogenj, imel srečno življenje. V zahodnem svetu je jemenski kameleon že nekaj desetletij ena najpogostejših vrst kuščarjev v ujetništvu, saj ga uspešno razmnožujejo in s tem ohranjajo še živeče rodove v naravi.

Je hladnokrvna žival. Za ohranjanje osnovnih življenjskih procesov je primerna temperatura 26–28 oC.

Njegova anatomska značilnost je čelada, ki lahko meri do 8 cm. Začne se na področju oči in konča na vratu. Ima koščeno osnovo, ki jo pokrivajo maščobne blazine in koža. Debelina maščobne blazine je pokazatelj hranjenosti. Zobe ima le na zgornjem čeljustnem loku. Pritrjeni so na čeljustno kost. Niso permanentno rastoči in ob izpadu ne zrastejo ponovno.

Mladiči so zelene barve z belimi pikami.

Mladič jemenskega kameleona

Odrasli samci so zeleni, z rumenimi, oranžnimi, belimi, modrimi ali turkiznimi trakovi in pikami po telesu in repu. Samice so podobne, a manj izrazitih barv. Barvni vzorec je povezan s počutjem, obnašanjem, temperaturo in spolnim ciklusom.

Oko in čelada samca

Od ostalih vrst kameleonov se jemenski razlikuje tudi po izraziti vrsti nazobčanih lusk na skrajnem hrbtnem in trebušnem delu trupa, ki potekajo od glave proti repu. Največje so od začetka spodnje čeljusti čez brado do vratu.

Levitev jemenskega kameleona
 • Telesna teža: samci 100–200 g, samice 90–120 g
 • Dolžina telesa: samci do 60 cm, samice do 35 cm
 • Spolna zrelost: 4–5 mesecev
 • Čas brejosti: 20–40 dni
 • Število jajc na leglo: 30–80
 • Število legel: 2–3
 • Čas inkubacije jajc: 165–200 dni
 • Teža izvaljenih mladičev: 1 g
 • Pričakovana življenjska doba: v naravi do 3 leta, v ujetništvo 5–8 let

Samec: večja velikost, višja čelada, izrazitejše barve, debelejši koren repa (hemipenis), ostroga na razcepišču prstov zanje noge.

Samica: manjša velikost, nižja čelada, manj kontrastne barve, koren repa ni odebeljen, odsotnost ostroge na zadnjih nogah.

Ostroge na razcepišču prstov

Terarij jemenskega kameleona lahko posnema naravno okolje ali pa ima le funkcionalen namen. Minimalno velikost izračunamo tako, da velikost kameleona pomnožimo s koeficienti 4 x 2,5 x 4 cm. Za vsakega dodatnega kameleona se velikost poveča za 20 odstotkov. V večjih prostorih so mogoče skupine samca z več samicami, samci se med seboj spopadajo. Primerna nastanitev so mrežasti terariji ali rastlinjaki.

Estetski tip terarija opremimo s pravim rastlinjem. Rastline zagotavljajo višjo vlago, predstavljajo vir hrane in so prijetne na dotik in prijem. Primerni so razni predstavniki vrst fikusov (Ficus sp.), šefler (Schefflera sp.), potos (Epipremnum sp.) ipd. Kot podlago lahko uporabimo naravne materiale (kokosovo šoto, lubje, mah).

Funkcionalni tip terarija omogoča enostavnejše vzdrževanje higiene, lahko ga uporabimo tudi kot karanteno. Opremimo ga s plezali in umetnimi rastlinami. Tla pokrijemo s časopisnim papirjem, krpami ali plenicami.

Temperatura terarija (dan)

28–30 oC

Temperatura terarija (noč)

20–24 oC

Temperatura vroče točke

45 oC

 

Optimalni temperaturni režim obeh tipov terarija je enak. Jemenski kameleon je dnevno aktivna žival in potrebuje osvetlitev z UVB-svetlobo. Ta je še posebno pomembna za hitro rastoče mladiče. Najboljše so kombinirane UVA- in UVB-žarnice. Žarnico namestimo izven terarija zaradi nevarnosti opeklin. Poleti je kameleon lahko izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Zagotovimo mu sončen in senčnat del. Steklo UVB-žarkov ne prepušča. Mladiči že od izvalitve potrebujejo dobro osvetljen terarij, ki jim omogoči naravno obarvanost.

Preskrba z vodo: pršenje, napajanje po infuzijskem sistemu, slap, avtomatsko pršenje.

Jemenski kameleoni so vsejede živali. Preden mu ponudimo žuželke, se moramo prepričati, da so zdrave in nahranjene s kakovostno hrano. Odrasle živali se hranijo 2–3-krat na teden, mladiči in breje samice pa vsak dan. Velikost plena ne sme presegati 1/3 velikosti kameleonove glave. Redno je treba dodajati tudi vitaminske in mineralne dodatke, izberemo enake kot za panterjevega kameleona.

Hrana živalskega izvora

črički, kobilice, ščurki, mokarji, zoofobi, voščene vešče

Hrana rastlinskega izvora

regrat (Taraxacum officinale), trpotec (Plantago sp.), deteljica (Trifolium sp.), hibiskus (Hibiskus sp.), plodovi datljev in fig