HIBERNACIJA ŽELV IN KUŠČARJEV

Hibernacija je stanje mirovanja organizma, ki nastopi v hladnejšem obdobju. Hibernacija v zmernem pasu se začne z nižanjem temperatur in krajšanjem dolžine dneva. Živali se v tem času nehajo prehranjevati, postanejo manj aktivne in izločijo zadnje ostanke hrane iz prebavil. Ko je temperatura nekaj stopinj nad lediščem, se zakopljejo in mirujejo 5–6 mesecev. V tem času presnovni procesi padejo na minimum, frekvenca dihanja in bitje srca se upočasnita.

 

Želve se na hibernacijo začnejo pripravljati že poleti s povečanim apetitom. V tem času priporočamo pregled iztrebkov zaradi mogočih parazitov, ki med prezimovanjem želvi škodujejo. Oktobra se nehajo prehranjevati in takrat jih ne krmimo več. V tem času jih večkrat kopamo v vodi s temperaturo 24–26 oC, da izpraznijo črevo. Na hibernacijo pripravljamo le zdrave in dobro nahranjene živali. Prezimovanja mladičev do 3 let ne priporočamo, saj si nekateri še ne naberejo dovolj zalog za preživetje. Ko zunanja temperatura pade pod 20 stopinj in želve niso več aktivne, jih prenesemo v zaboj za hibernacijo. Tega postavimo v prostor s stalno temperaturo 5–7 oC. Prostor mora biti zaščiten pred glodavci, da želve med mirovanjem ne poškodujejo. Zaboj za eno želvo naj bo velik vsaj 70 x 70 x 70 cm. Stranice zaboja morajo imeti špranje za zrak. Na dno natrosimo 10 cm kroglic iz žgane gline, nato napolnimo ¾ zaboja s šoto, mahom ali bukovim in hrastovim listjem. Vrh zaboja pokrijemo z mrežo.

 

Z daljšanjem dneva se viša tudi temperatura ozračja. Želve se začnejo prebujati marca in aprila, mlajše pa lahko zbudimo že prej. Zbujene želve ogrevamo postopoma in jih kopamo v vodi s temperaturo 22–26 oC, da nadomestijo izgubljeno tekočino. Nekatere želve se začnejo hraniti že takoj, druge potrebujejo nekaj dni. 

 

Priprava kuščarjev na hibernacijo je podobna pripravi želv. Terarij s kuščarji premaknemo v hladen prostor. Temperaturo hibernacije določimo glede na temperaturo, ob kateri hibernirajo v naravnem okolju. Kuščarji se zakopljejo v pesek ali mirujejo v skrivališču.